Kementerian Pendidikan Tinggi    
 
Aduan/Maklum Balas Baharu   Aduan/Maklum Balas Baharu Semak Aduan/Maklum Balas   Semak Aduan/Maklum Balas Log Masuk Pelanggan   Log Masuk Pelanggan
  Daftar Baharu
Laman Utama| FAQ| Peta Laman| Pegawai Daftar Masuk   Saya ingin menggunakan English | B.Malaysia    
FAQ
                                                         SOALAN LAZIM (FAQ) SiSPAA KEMENTERIAN PENDIDIKAN TINGGI
 

BIL

TAJUK

SOALAN

MAKLUM BALAS

1

 

FASA PENGEMASKNIAN  

 

 

 

 

Calon yang tidak sempat menamatkan pengajian sebelum fasa kemaskini bulan Julai/Ogos 2023.

Hanya calon yang tamat pengajian dan dianugerahkan Diploma oleh Senat Universiti Awam atau pelajar lepasan Diploma Politeknik Malaysia yang telah disahkan Ahli Lembaga Peperiksaan JPPKK selewat-lewatnya pada tarikh tamat permohonan UPUOnline boleh mengemukakan permohonan.

Dokumen tidak lengkap pada fasa permohonan 1

Untuk makluman, calon boleh membuat permohonan UPUOnline jika ada beberapa dokumen tidak dapat memuat naik semasa fasa permohonan, calon boleh kemaskini semula dengan melengkapkan dokumen tersebut pada fasa kemaskini yang dijangka pada bulan Julai 2023.

PELAJAR LEPASAN DIPLOMA UA/POLITEKNIK

 

 

 

 

Keputusan bagi Lepasan Diploma UA/Politeknik.

Untuk makluman, tiada masalah dalam permohonan UPUOnline calon bagi Lepasan Diploma Universiti Awam kerana setiap penilaian dari segi kriteria, dokumen yang dimuat naik dan kekosongan tempat bagi program tersebut dibuat terus dan dinilai oleh Senat Universiti. Pihak BKPA hanya menyelaraskan permohonan calon sahaja.

Padanan Data Keputusan Peperiksaan

Keputusan SPM, STPM, MATRIK, ASASI Tahun Semasa Sahaja Yang Akan Mendapat Padanan.

 

Lupa kata laluan

Calon boleh menghantar maklumbalas UPU atau terus menghubungi calon di talian 03 8684 2363.

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

PERMIT MENGAJAR

 

 

 

 

 

 

 

 

Apakah borang-borang yang diperlukan untuk urusan permohonan permit mengajar?

Borang yang digunakan untuk urusan permit mengajar adalah seperti berikut:

 

 1. Permohonan permit mengajar baru: Borang A (Permohonan bagi permit mengajar);
 2.  Permohonan pelanjutan permit mengajar: Borang B (Permohonan bagi pelanjutan tempoh permit mengajar)
 3.  Permohonan penggantian permit mengajar: Borang C (Permohonan penggantian permit mengajar); dan
 4. Permohonan ubah butir permit mengajar: Jadual Ketiga (Permohonan untuk mengubah butir-butir dalam permit mengajar)

 

 Catatan: Borang yang digunakan adalah tertakluk kepada borang yang dinyatakan dalam Peraturan Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (Permit Mengajar) yang sedang berkuat kuasa.

Adakah tenaga pengajar separuh masa perlu mempunyai permit mengajar?

Tenaga pengajar separuh masa juga perlu mempunyai permit mengajar

Apakah prosedur bagi permohonan

permit mengajar?

Bermula 3 April 2017, permohonan berkaitan permit mengajar dilaksanakan secara atas talian melalui sistem e-IPTS. Pihak IPTS perlu mengisi borang secara atas talian dan memuat naik dokumen-dokumen yang diperlukan tersebut ke dalam sistem.

Berapakah tempoh sah laku bagi setiap permit mengajar?

Tempoh sah laku permit mengajar bagi tenaga pengajar tempatan adalah lima (5) tahun dan tenaga pengajar asing adalah berdasarkan kepada tempoh pas pekerja yang diluluskan oleh pihak Jabatan Imigresen Malaysia (JIM).

 

STATUS IPT

Bagaimanakah sekiranya seseorang pelajar atau ibu bapa ingin mengetahui status IPTS di Malaysia?

Status IPTS yang telah berdaftar di bawah Akta 555 boleh disemak melalui laman sesawang JPT di http://jpt.mohe.gov.my dengan merujuk kepada Senarai Daftar IPTS. Senarai daftar ini akan dikemas kini pada setiap bulan.

3.

 

 

SIJIL

Perkhidmatan pengesahan sijil/dokumen

Perkhidmatan pengesahan sijil/dokumen di Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) hanyalah perkhidmatan kaunter sahaja dan tidak boleh dilakukan secara dalam talian. Bagi tujuan ini, pelajar boleh terus ke KPT tanpa perlu membuat sebarang temujanji. Pengesahan sijil/dokumen juga boleh dilakukan sendiri oleh pelajar atau melalui wakil.

Antara dokumen yang perlu dibawa adalah seperti berikut:

 • Surat pengesahan pelajar (boleh diperolehi daripada Registrar) Pastikan dalam surat tersebut terdapat nama penuh pelajar, nombor kad pengenalan pelajar, nama kursus, tempoh pengajian, mod pengajian, intake dan tarikh tamat pengajian (graduasi)
 • Kad Pengenalan (Pelajar Malaysia)/Salinan VISA PELAJAR (Pelajar Antarabangsa) dari mula pengajian hingga tamat pengajian
 • Sijil ORIGINAL
 • Transkrip ORIGINAL
 • Dan, sekiranya perlu membuat salinan, hanya TIGA (3) salinan maksimum dibenarkan.

Sebagai makluman, waktu operasi kaunter adalah seperti berikut:

Isnin - Khamis : 8.30 pagi - 4.30 petang

Rehat : 1.00 - 2.00 petang

 

Jumaat : 8.30 pagi - 4.30 petang

Rehat : 12.15 tengah hari - 2.45 petang

 

Sila pastikan juga bahawa Institusi Pengajian Tinggi (IPT) adalah berdaftar dan mendapat pengesahan daripada KPT dan jurusan pengajian adalah diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

 

4.

 

 

 

PENGIKTIRAFAN UNIVERSITI SWASTA ATAU INSTITUSI

Pengesahan Universiti Swasta atau Institusi diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia

 • Program pengajian (di Malaysia) di semua peringkat yang telah mendapat Akreditasi Penuh daripada MQA boleh diambil dan dicetak daripada Portal Kelayakan Malaysia; https://www2.mqa.gov.my/mqr/

 

 • Program pengajian (di Malaysia) dengan status Akreditasi Sementara boleh didapati di Portal Akreditasi Sementara (MQA/PA); https://www2.mqa.gov.my/pasp/

 

 • Pengiktirafan program luar negara (untuk sijil, diploma dan ijazah sarjana muda sahaja) boleh diperoleh di Portal Sistem Pengiktirafan Kelayakan Perkhidmatan Awam (eSisraf); https://www2.mqa.gov.my/esisraf/kelayakan.cfm. Dimaklumkan bahawa Portal eSisraf tidak menyenaraikan program peringkat sarjana dan PhD.

 

 • Program pengajian baru yang baru mula ditawarkan, diberi status Akreditasi Sementara dengan kod MQA/PA terlebih dahulu dan disenaraikan dalam Portal MQA/PA. Pemberi Pendidikan Tinggi (HEP) boleh mendaftarkan pelajar. Apabila kohort pertama pelajar memasuki tahun akhir pengajian, PPT perlu memohon Akreditasi Penuh untuk mendapatkan kod MQA/FA dan selepas lulus penilaian, ia akan didaftarkan di Portal MQR untuk rujukan umum.

 

5.

PENANGGUHAN PEMBAYARAN PTPTN

Siapakah yang layak memohon penangguhan bayaran balik ini?

Semua peminjam yang dalam tempoh membayar balik dan mempunyai pendapatan kasar bulanan RM1,800.00 ke bawah layak memohon KECUALI peminjam yang telah menyertai Debt Management Programme (DMP) di bawah Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) bagi pinjaman PTPTN.

Bilakah permohonan penangguhan pembayaran balik ini boleh dilakukan?

 

Peminjam hendaklah membuat permohonan secara dalam talian di Portal Rasmi PTPTN (www.ptptn.gov.my/PenangguhanBayaranBalik).

Bagaimanakah PTPTN memaklumkan status kelulusan kepada peminjam?

PTPTN akan memaklumkan status kelulusan melalui e-mel yang dikemaskini semasa membuat permohonan dalam tempoh 14 hari bekerja selepas permohonan diterima. Kelulusan diberikan berdasarkan dokumen pendapatan yang dimuat naik.

Penafian | Privasi & Polisi
Hak Cipta 2008 Biro Pengaduan Awam
Recommended 1024 x 768. Internet Explorer 9 and above, Mozilla Firefox, Google Chrome.
Muat Turun Adobe Reader